Miskolc Holding Zrt.

ACCESS 2 MOUNTAIN – kerékpárral, kisvonattal és gyalogosan…

2015. május 04., hétfő
Access 2 Mountain

Miskolc és Kassa kapcsolatának szorosabbra fűzése, a gyalogos és kerékpáros turizmus feltételeinek javítása, ezzel együtt a turizmus fejlesztése volt a célja annak a projektnek, amelyben a Miskolc Holding Zrt. mint partner vett részt 2012. és 2014. között.

Az ACCESS 2 MOUNTAINS - Az Alpok- és Kárpátok közlekedési lehetőségeinek javítása a fenntartható turizmus feltételeinek magasabb szintű biztosítottságáért uniós támogatású projektben három, határon átnyúló un. intermodális közlekedési útvonal került kijelölésre és fejlesztésre az Észak-magyarországi és a Kassai régióban. Az útvonal minden esetben turisztikai attrakció mellett „halad”, ahova digitális, interaktív információs táblák kerültek elhelyezésre, továbbá az útvonalak használatát ösztönző rövidfilmek és nyomtatott sajtó anyagok készültek.

A 36 hónapos projekt nemzeti és nemzetközi viszonylatban is számos jelentős szervezet támogatását élvezte, többek között az Alpok Konvenció Állandó Titkársága, a Kárpátok Konvenció területi központja, a Turisztikai Célú Vasúti Múzeumok Európai Szövetsége, a Montenegrói Fenntartható Fejlődésért Iroda, a Szerbiai Kereskedelmi és Iparkamara, továbbá az osztrák és olasz környezetvédelmi minisztérium, a lengyel és szlovén közlekedési minisztérium, valamint egyéb, regionális illetékességű megfigyelő szervezetekét. Vezető partner az osztrák Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal volt, a projektkonzorcium 32 tagból állt.

A főbb tevékenységek közé tartozott a helyi adottságok, lehetőségek és korlátok feltérképezése, európai „jó gyakorlatok” felkutatása és terjesztése, közlekedési protokoll kialakítása az Alpok és a Kárpátok egészére, valamint – kísérleti projektként – multimodális közlekedési lehetőségek megteremtése: például keskeny nyomtávú vasúton – kisvasúton – történő kerékpárszállítás feltételeinek javítása.

Miskolc számára a turizmus és a környezetvédelem egyformán fontos, ezért csatlakozott ehhez a projekthez, amely a kettőt összeköti és így a környezetbarát turizmus fejlesztését ösztönözte.

A pályázat keretében bővült a Miskolc-Lillafüred kisvonaton a kerékpárszállítás kapacitása, e mellett digitális, interaktív információs táblákat helyeztek ki a miskolctapolcai Barlangfürdőnél, a Diósgyőri Várnál, a Miskolc Boltnál lévő Tourinform irodánál, Füzéren és Pusztafalun. A digitális táblák a pályázattal kapcsolatos anyagok mellett helyi információkat, kisfilmeket, az adott kerékpáros és gyalogos útvonalak használatát ösztönző kommunikációs anyagokat tartalmaznak. Ennek nem digitális verziói, azaz a kültéri tájékoztató piktogram táblák megtalálhatók többek között a Tiszai pályaudvaron, a Kisvonat vonalán a Dorottya utcában, Lillafüreden, Garadnán, Füzéren, Pálházán, Telkibányán és Pusztafaluban.

Talán kevésbé látványos, de mindenképp hasznos a fából készült esővédő erdei váróhelyek, amelyek szintén ennek a pályázatnak köszönhetően kerültek ki a Bolhás-rétre, Garadnára, a Kecskelábi elágazáshoz, Pusztafaluba és a Teknősi-rétre.

A pályázat „látható” eredményeinek várt jelentősége, hogy elősegíti a turizmus fellendülését, de ezzel nem növekszik a személyautó-használat, melynek káros környezeti hatásai komoly problémát jelentenek a hegyvidéki területeken.

A nemzetközi projekt hivatalos oldala: www.access2mountain.eu

2013 © Miskolc Holding Zrt.