Miskolc Holding Zrt.

Elbúcsúztunk a régi Ikarusoktól, megünnepeltük az új CNG-buszokat

2016. március 07., hétfő
Elbúcsúztunk a régi Ikarusoktól, megünnepeltük az új CNG-buszokat

Ismét mérföldkőhöz érkezett a miskolci tömegközlekedés. 75 új CNG busz állt forgalomba. A CNG-ről, vagyis a sűrített földgáz technológiáról március 4-én délelőtt nemzetközi konferenciát tartottak a városházán, majd elbúcsúztunk a régi Ikarusoktól és megünnepeltük az új CNG-buszokat.

 

- Az MAN 2015-ben éppen azzal a busszal, amiket ma nagy büszkeséggel át fogunk adni Miskolcnak, nyerte meg az "Év busza" címet - mondta a konferencián a MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. ügyvezetője, Reinhard Faderl.

A 75 új busz az elavult járműveket váltja fel. Így péntek estétől Miskolcon már nagyrészt csak alacsonypadlós, klimatizált buszok járnak majd, amik megfelelnek az Euro6-os környezetvédelmi követelményeknek.

- Egy olyan üzleti tervet tudunk majd összerakni ezekkel a CNG autóbuszokkal az eredményes közbeszerzés után, amely méltó a Smart&Green kifejezéshez, azokhoz a városfejlesztési célokhoz, amit közösen a várossal, a Miskolc Holding stratégiájával együtt tudtunk megvalósítani - nyilatkozta Singlár Zsolt, MVK Zrt. vezérigazgatója.

Miskolc évek óta kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelemre. A smart&green, vagyis az okos és zöld városról a Miskolci Holding Zrt. igazgatóság elnöke beszélt a konferencián. Elmondta, a terv az egész várost átfogja, foglalkozik a környezetbarát energiával, a turisztikai applikáció, a térfigyelő kamerák és a digitális közösség fejlesztésével is. De szerves része a közösségi közlekedés modernizálása is.

-  A Zöld nyíl projekt után, ami megújította a város villamosközlekedését, gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy ezzel egy korszakot zár le Miskolc és egy olyan állapotot tudunk elérni, ami szerintem nagyon sok más magyarországi, de európai város számára is cél lehet – mondta Vécsi György, a Miskolc Holding Zrt. igazgatóság elnöke.

A miskolci CNG-buszbeszerzés több mint 9 milliárd Ft-ba került, ebből 1,8 milliárd Ft állami támogatással, a fennmaradó részt pedig lízingkonstrukcióval oldja meg a város.

Március 4-én átadták az új CNG töltőállomást

Péntektől már egyszerűen lehet megtankolni az új, CNG típusú buszokat. Csaknem tíz perc alatt 220 kilogrammnyi környezetbarát üzemanyaggal töltődik fel a jármű.

- Egy kicsit azért rendhagyó, hiszen nem folyékony üzemanyagról beszélünk, hanem sűrített földgázról, amit egy kompresszor sűrít 220-250 bar nyomásra. Kinézetre így látszik egy töltőállomás, kútoszlopokkal, tetővel, azonban itt a föld alatt elég sok minden érdekes technológia és csővezeték található – mondja Major Ferenc, a Gilbarco ACIS Benzinkúttechnikai Kft ügyvezetője.

Az MVK telephelye mellett kialakított állomáson az autók is tankolhatnak.

Elbúcsúztunk a régi Ikarusoktól, megünnepeltük az új CNG-buszokat

Hosszú sorban vonultak végig az új járművek a belvároson. Megtelt a Szent István tér és a főutca, a nagyszínpadon Fenyő Miklós koncertezett, utána a Disco Express játszott.

Miskolc meglepetését, a jelképesen becsomagolt új CNG-buszt Kriza Ákos polgármester leplezte le. Rövid beszédében felelevenítette azt az elmúlt 7-8 évet, ami mérföldkövet jelent Miskolc közösségi közlekedésében. – Gondoltunk az idősekre, mert alacsonypadlósak az új buszok és gondoltunk a fiatalokra – mondta, utalva a Google maps helyi alkalmazására és a város sajátfejlesztésű mobilalkalmazására is, amelyek az utastájékoztatást segítik. Hamarosan wifi is lesz az új buszokon, erről is beszélt Kriza Ákos, majd kibontotta Miskolc új, környezetbarát CNG-buszát, amellyel egyre gyakrabban találkozhatunk majd a miskolci közösségi közlekedés során.

Forrás:
http://minap.hu/cikkek/kornyezetbarat-buszok-cng-konferenciat-rendeztek-miskolcon
http://minap.hu/cikkek/atadtak-toltoallomast-nem-lesz-ures-buszok-tankja
http://minap.hu/cikkek/buszok-ejszakaja-kepgaleriak-sokasagaval

2013 © Miskolc Holding Zrt.