Miskolc Holding Zrt.

Ezer munkahelyet teremt Miskolcon a japán Takata!

2013. november 22., péntek

Miskolcra telepíti új légzsákgyártó kapacitását a Takata Corporation, a világ egyik vezető autóipari beszállító vállalata. – Ez a beruházás azt üzeni a régióban élőknek, hogy Miskolcnak és környékének van jövője. És azt üzeni nekünk, hogy jó irányba indult az egyetem fejlesztési terve, hiszen az összetalálkozik az ipari fejlesztésekkel – mondta Orbán Viktor a beruházást bejelentő sajtótájékoztatón.Stefan Stocker, a Takata európai elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: örömteli esemény számukra, hogy belépnek a magyar piacra, a Takata Safety Systems Hungary Kft. által.

– Mi arra koncentrálunk, hogy az autókban lévő eszközök segítségével minél inkább csökkentsük az esetleges balesetek következményeinek súlyosságát. De sokat kell még azért tenni, hogy teljes biztonságban autózhassunk, és a felhasználók is egyre igényesebbek. Ezért egyre fejlettebb rendszereket kell létrehoznunk, amelyek iránt növekedni fog az igény a következő években. Első magyarországi gyárunk létrehozásával ezt a növekvő igényt célozzuk meg – fogalmazott Stefan Stocker.

Elmondta, a cég komplett légzsákokat és légzsákalkatrészeket gyárt majd Miskolcon.

– Számítunk a képzett munkaerőre, és fontos szempont számunkra az együttműködési lehetőség a Miskolci Egyetemmel. Ezzel a beruházással szeretnénk hozzájárulni a régió fejlesztéséhez is, és úgy látjuk, hogy minden érintett fél érdekelt ebben – zárta szavait a Takata elnöke.

– Stílszerűen úgy fogalmazhatnék, kapcsolják be a biztonsági öveket, mert a magyar gazdaság egy fokozattal feljebb kapcsolt! – kezdte szavait Orbán Viktor miniszterelnök, aki azt is elmondta, a Mercedes Kecskemétre települése óta ez a legnagyobb zöldmezős beruházás Magyarországon.

– Sok vita folyik arról, milyen jövő előtt áll Európa gazdasága, arról azonban nincs vita, hogy Közép-Európa kiemelkedő évtized előtt áll. Mi ezt eddig is tudtuk, de amíg a második ligában játszottunk, sok örömöt nem jelentett számunka. Vissza kellett kapaszkodnunk az élbolyba, és ez most, a 3. negyedévben megtörtént – jelentette ki a kormányfő.

Orbán Viktor arról is szólt, hogy a növekvő gazdasági mutatók természetesen örömteliek, és jól mutatnak a sajtóban is, de elvont számok maradnak mindaddig, amíg nem fordítjuk le azokat a mindennapi élet nyelvére.

– Ilyen lefordítás például a rezsicsökkentés, a gyed extra, és ilyen ez a munkahelyteremtő beruházás is. Hiszen a növekedés csak akkor ér valamit, ha munkahely születik általa – szögezte le. – Ez a beruházás azt üzeni a régióban élőknek, hogy Miskolcnak és környékének van jövője. És azt üzeni nekünk, hogy jó irányba indult az egyetem fejlesztési terve, hiszen az összetalálkozik az ipari fejlesztésekkel.

A kormányfő köszönetet mondott mindenkinek, aki segített abban, hogy a Takata Miskolcot válassza új beruházása székhelyéül – külön is kiemelte a városvezetés és az országgyűlési képviselők munkáját azért, hogy a lehető legjobb feltételeket biztosítsák a cég letelepedéséhez.

– A japán együttműködés különösen értékes az ország számára, nemcsak a beruházások, de kultúrájuk miatt is. Ugyanis értékrendjük munka- és családközpontú – és mi is a munka alapú társadalom felépítéséért dolgozunk. Így ígérhetjük, a Takata jól fogja magát itt érezni. Nemcsak a beruházás megtérülésére van esélyük, hanem arra is, hogy hosszú távon berendezkedjenek, és a kutatás-fejlesztés is megjelenjen a gyárban.

Orbán Viktor végül az is elmondta, jövő héten Japánba utazik.

– A tárgyalásokon „kezdőrúgásnak” jó lesz ennek a beruházásnak a híre, és remélem, olyan megállapodásokat kötünk, amelyek révén egyre több japán beruházás létesülhet az országban – zárta szavait.

Az eseményen részt vett Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, Zsiga Marcell, Kiss Gábor és Pfliegler Péter alpolgármester, Sebestyén László és Csöbör Katalin országgyűlési képviselő és a Miskolc Holding Zrt. vezetése is. Kriza Ákos a bejelentés után hangsúlyozta: tovább erősödik Miskolcon az a pozitív tendencia, ami már elindult a munkahelyteremtés területén. A polgármester kiemelte, a beruházás fontos a Miskolci Egyetem szempontjából is, az intézmény ugyanis nagyban hozzájárulhat az új gyár szakember-utánpótlásához.

Ez a legnagyobb japán befektetés a régióban. A jelenlegi ütemezési terv szerint a beruházás és annak előkészítése azonnal megkezdődik, a gyártás az ütemtervek szerint 2014 októberében indulhat majd a Takata miskolci gyárában. A high-tech gyártókapacitás révén légzsákok és annak tartozékai készülnek majd az európai autógyártó nagyvállalatok számára Miskolcon. Ez áttörést jelent a munkahelyteremtésben, alapjaiban meghatározva a város gazdasági életét és foglalkoztatottsági adatait a következő időszakban. A cég munkát kínál majd a szakmunkások, a szellemi munkaerő és a magasan képzett mérnökök körében is. A beruházás annak nagyságrendje és összgazdasági jelentősége miatt a magyar kormány támogatását is élvezi.

A Takata vállalat elkötelezett a miskolci gyár megépítése mellett. Döntésében fontos szerepet játszottak a kiváló logisztikai adottságok, a szakképzett munkaerő, valamint mérnökök rendelkezésre állására, a Miskolc városával való kiváló együttműködés, illetve a Miskolci Egyetemben rejlő további kutatás-fejlesztési potenciál.

Az innovatív termékeiről, széleskörű kutatás-fejlesztési tevékenységéről ismert cégcsoport hónapokon keresztül folytatott intenzív tárgyalássorozatot követően, kiélezett versenyben, jó néhány ország és helyszín közül tette le voksát Miskolc mellett.

(forrás: minap.hu, fotó: Juhász Ákos/MIKOM)

2013 © Miskolc Holding Zrt.