Miskolc Holding Zrt.

Greenovációs Nagydíj Miskolcnak

2015. április 20., hétfő
Greenovációs Nagydíj Miskolcnak

Miskolc Megyei Jogú Város elkötelezett a környezetvédelem területén a megújuló energiaforrások hasznosításában, a környezettudatos szemlélet kialakításában. Ennek egyik jó példája a városban az elmúlt két évben megvalósult – európai mértékkel mérve is kimagasló eredménnyel járó – geotermikus projekt.

Idén 4. alkalommal hirdette meg a Professional Publishing Hungary a Greennovációs Nagydíj versenyt, amelyen Miskolc is indult. A verseny kiemelt célja, hogy a környezettudatos gazdaságért tevékenykedők megismerjék egymás munkáját, a példaértékű eredményekre felhívják a lakosság figyelmét. Miskolc Önkormányzata a Környezetbarát energia a JÖVŐÉRT! - innovatív megújuló alapú távhőszolgáltatás Miskolcon című pályázattal indult Az Energiaszolgáltatás kategóriában, ahol a szakmai zsűri azt a legjobbnak ítélte.

Távhő – környezetbarát módon

A 100%-os önkormányzati tulajdonban lévő Miskolc Holding Zrt. cégcsoporthoz tartozó MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. Magyarország második legnagyobb közüzemi távhőszolgáltatója. Hőtermelési és hőszolgáltatási tevékenysége Miskolc közigazgatási területére terjed ki, alaptevékenysége során 32.000 lakossági- és 1.000 egyéb felhasználó részére nyújt távhő- és használati melegvíz-szolgáltatást. Mivel az egyik legnagyobb hazai távhőszolgáltató cégről beszélünk, kiemelten fontos az, amely a pályázati anyag fő üzenetét is képezte: e szerint Miskolcon a lakossági és egyéb felhasználók 2014-ben 47,42%-ban megújuló energiából kapták a fűtési célú hőenergiát. Ezzel 19.339.446 m3 földgáz került kiváltásra és 36.704 tonna CO2 nem került a levegőbe.

Miskolc komolyan gondolja: környezet- és lakosságbarát szolgáltatást nyújt

A MIHŐ Kft. nagyobb mértékben kívánja hasznosítani a megújuló energiát, például a depóniagázt, a biomasszát és a geotermikus energiát. Bár kétségkívül a város elkötelezettségének egyik legfontosabb és legnagyobb léptékű vállalkozása a geotermikus alapú távhőszolgáltatás, e mellett a többi innovatív beruházás értékét is mutatja, hogy a MIHŐ az elmúlt években új termékekkel, új eljárásokkal és új szolgáltatásokkal elnyerte a „Üzleti Élet a Környezetért Díjat (2011), Innovációs Nagydíj, Kiemelt Elismerést (2011), Észak-magyarországi Regionális Innovációs Nagydíjat (2010) és a Magyar Minőség Háza Díjat (2010). A fejlődést mutatja: Miskolcon a CO2 kibocsátás csökkenése a geotermikus projekt révén két év alatt elérte az 50 ezer tonnát. A geotermikus hőtermelés bevezetése óta pedig újabb csatlakozások történtek a távhőre, így növekedett annak kihasználtsága, növelve a gazdaságos és környezetbarát üzemelés lehetőségét.

A 2015-ös Greenovációs Nagydíj annak a hazánkban egyedülálló innovatív megoldásnak is szól, amivel nemzetgazdasági szinten a Nemzeti Energiastratégiában rögzített geotermikus energiából származó energiamennyiség közel 10%-át Miskolc adja.

A Greennovációs Nagydíj megerősíti Miskolc városát abban, hogy jó úton jár a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés terén, ezt munkát a továbbiakban is folytatni kívánja.

Forrás: miho.hu

2013 © Miskolc Holding Zrt.