Miskolc

Today, február 27, 2021
00:00-06:00

Cloudy

Cloudy
7 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Együttműködünk

Czifrusz Natália: „Megtaláljuk a tízezer fa helyét”

Czifrusz Natália: „Megtaláljuk a tízezer fa helyét”

A beteg fák kivágását nyugalmi időszakban végzik el, tavasztól pedig folytatódik a fatelepítési program.

Idén is kétezer fát ültet el a miskolci önkormányzat a városban. Ahogyan arról a Miskolci Napló korábban többször is beszámolt, a Nagy-Miskolc program keretében öt év alatt tízezer fát telepítenek a város közterületein és a pályázó helyi intézmények udvarán. Az első kétezer fát már a tavaly őszi faültetési időszakban el is ültették, a programba a helyi közösségeket, közintézményeket, óvodákat és iskolákat is bevonta az önkormányzat. A csemeték ültetési helyét a városi főkertész a városházán és a Városgazdánál kollégái segítségével jelöli ki.

Czifrusz Natália lapunknak elmondta, a zöldterületek gondozásának kiemelten fontos része a faültetés mellett a meglévő fák, fasorok, facsoportok, bokrok, sövények gondozása is. Ennek része a metszés, gallyazás mellett, a kiszáradt, beteg fák kivágása is. „Nagyon fontos, hogy ez a munka Miskolcon csak a polgármesteri hivatal engedélyével és kizárólag a nyugalmi időszakban, azaz szeptember és február vége között végezhető el” – tette hozzá a főkertész.

tizezer fa

Czifrusz Natáliával a jelenlegi Dísztéren, vagyis a „Casco-ház” előtti, szebb napokat is látott közterületen beszélgetünk. Azért itt – mondja a szakember – mert itt majdnem minden megtalálható, ami a város zöldterületeit jellemzi. Facsemeték éppúgy, mint öreg, gondozásra váró fasor és sövény, valamint fagyönggyel fertőzött, vagy éppen invazív, tájidegen fa is.

- A Dísz térről elmondható, hogy a növényzete, ha nem is teljes fejlesztésre, de mindenképpen jelentős gondozásra szorul. Ezt a célt szolgálják a nemrég ültetett facsemeték, hiszen ők biztosítják a zöldterület folyamatosságát, de legalább ennyire fontos lenne a meglévő faállomány gondozása. Sajnos a kétezres évek első évtizedében kialakult gyakorlatból, vagyis a tervszerű gondozásból az elmúlt évekre szinte semmi nem maradt, csak ad hoc jelleggel történt gallyazás vagy éppen favágás. Mi a korábbi gyakorlatot folyamatosan szeretnénk visszahozni – mondja a főkertész.

Szükségszerű feladatok

Ez azt jelentené, hogy a város a beérkezett egyéni jelzéseken, igényeken túl is folyamatosan vizsgálja a városi növényállományt, és amennyiben szükségszerűen elvégzendő feladatot látnak, arról tájékoztatják az ott élőket, majd elvégzik a gondozási munkálatokat. Ilyen volt egyébként bő egy évtizede a Madarász Viktor és a Batthyány utcai fasorok fiatalítása vagy éppen a Tátra és Torontáli utcai jegenyesor visszavágása – mondja Czifrusz Natália.
- A folyamat visszaépítésének első lépése volt, hogy ismét csak a nyugalmi időszakban vágjuk ki azokat a fákat, melyeknél ez a művelet elkerülhetetlen. Ez nemcsak a fák, hanem az azokon fészkelő és költő madarak miatt is kiemelten fontos – teszi hozzá.

tizezer fa

A fakivágási igényeket minden esetben az önkormányzat engedélyezi a beérkező igények alapján, a városgazda szakemberei, mint véleményezők és végrehajtók csak akkor végzik el a szolgáltatást, azaz a fakivágást, ha arra az önkormányzat engedélyt adott rá.

Csak engedély birtokában

„A fák védelméről szóló rendelet előírja, hogy kizárólag a fa egészségi állapota vagy élet- és vagyonbiztonság kapcsán kerülhet sor fakivágásra. Éppen ezért az engedély kiadása előtt a szakemberek az ultrahanghoz hasonlatos elven működő FAKOPP nevű műszerrel megvizsgálják a fákat, és az így kapott értékek alapján döntik el, hogy a növény vágása indokolt-e. Kivágási engedélyt kaphat olyan fa is, amelynek gyökérzete veszélyezteti a közműveket, valamint forgalomtechnikai szempontokból indokolt lehet a növények gallyazása is” – hangsúlyozza a főkertész, hozzátéve: szeretnék, hogy ebben a témában is gördülékenyebbé váljon az önkormányzat és a városlakók kommunikációja, ezért jelenleg azon dolgoznak, hogy rövid időn belül elérhetővé váljon a miskolc.hu-n a kivágási engedélyt kapott fák listája.
Czifrusz Natália szerint a Nagy-Miskolc program részeként meghirdetett faültetési terv alkalmas a kivágott fák pótlására, sőt talán némi állománygyarapításra is. „A fák helyének megtalálása logisztika hatalmas feladat, szerencsére ebben kiváló az együttműködés a Városgazda Kft.-vel. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet hozhassuk ki a fatelepítési programból. Megtaláljuk a tízezer fa helyét, hiszen talán még ennél többnek is helye lenne Miskolcon – zárta.

Forrás: minap.hu