Együttműködünk

Fenntartható módon, a lehető legjobb színvonalon

Fenntartható módon, a lehető legjobb színvonalon

A Miskolc Holding Zrt. tizenöt éves fennállása alkalmából készült, tagvállalatokat bemutató sorozatunkban ezúttal az MVK Zrt. munkáját ismerhetik meg az olvasók.

Magyarországon a vidéki városok közül elsőként Miskolcon indult el a villamosközlekedés 1897-ben, majd több mint fél évszázaddal később, 1948-ban kezdődött meg a városon belüli menetrendszerű autóbusz-közlekedés. Az új évezredbe lépve mérföldkőnek számított az MVK életében a 2006-ban elindított Miskolc városi villamosvasút fejlesztése Európai Uniós nagyprojekt, melynek során 2015-re megújult 9,6 kilométer, és meghosszabbítottak 1,6 kilométer városi villamosvasúti pályát, valamint harmincegy új típusú, alacsonypadlós Skoda villamos állt forgalomba.

Egy újabb nagy lépés a miskolci közlekedési vállalatnál a környezetkímélő gázüzemű autóbuszok üzembehelyezése. A környezetbarát, tiszta technológia felhasználásával egy gázüzemű autóbusz 98 százalékkal kevesebb nitrogén-oxidot juttat a város levegőjébe, mint a dízelmotoros változat. Negyven szóló és harmincöt csuklós CNG üzemű autóbusz kezdte szolgálni a miskolciakat 2016 márciusában.

– Az MVK – Covid-járvánnyal terhelt – jelenlegi nehéz időszaka ellenére is a folyamatos fejlesztésre törekszünk – mondta Demeter Péter vezérigazgató. – Ezért elektromos autóbusz beszerzésére és az összes autóbusz egyidejű töltésére is alkalmas töltőinfrastruktúra kiépítésére nyújtottunk be pályázatot a Zöld Busz Programban. Az elnyert pályázat eredményeként tíz városi, háromajtós, alacsony belépésű szóló autóbusszal bővül az MVK járműflottája. A tisztán elektromos meghajtású járművek várhatóan 2022 nyarától látnak el helyi közösségi közlekedési feladatokat Miskolcon. Az utazási szolgáltatások színvonalának emelése mellett a társaság kiemelt célja, hogy csökkentse járművei károsanyag-kibocsátását.

A környezetvédelem mellett az MVK Zrt. elkötelezett az okosváros program mellett is. Az új villamosok után a CNG típusú autóbuszok forgalomba állásával ezeken a járműveken is díjmentesen lehet internetezni. Miskolcon a város egyéb szolgáltatásai mellett a közösségi közlekedés is folyamatosan fejlődik és „okosodik”: a WIFI szolgáltatás segítségével az utasok könnyedén megtervezhetik utazásukat a Google Maps felületén, valamint csatlakozhatnak az MVK Zrt. Facebook- és Instagram-oldalához, ahol minden hasznos utazási információról értesülhetnek.

Egy újabb projekt eredményeként pedig olyan utastájékoztató-rendszer alakult ki az elmúlt években Miskolcon, amelynek köszönhetően valós idejű információk érhetők el a megállókban. Több mint száz helyszínen, a kihelyezett LED-kijelzőkön a pontos idő mellett az érkező és induló járatok száma, útirányuk, és az indulásig hátralévő pontos idő is megjelenik. A táblákon szöveges tájékoztatást nyújtanak a forgalmi változásokról és az esetleges zavarokról. A segítséggel élők közlekedését is igyekeznek megkönnyíteni az információ hangalapú közvetítésével, egy nyomógomb segítségével.

Jegyautomata a Miskolci Egyetemen, MiNap-archív; Fotó: Mocsári László
Jegyautomata a Miskolci Egyetemen, MiNap-archív; Fotó: Mocsári László

Fejlődik az értékesítési rendszer is. 2020-ban – a veszélyhelyzetre való tekintettel – bevezették Miskolcon a mobiljegy-applikációt, mellyel a nap 24 órájában bárhonnan lehetőség nyílik az utasok számára jegy- és bérletvásárlásra. Az alkalmazásban elérhető miskolci jegyek és bérletek palettája hónapról hónapra folyamatosan bővült. Induláskor tizennégy díjtermék volt elérhető mobiljegy formában, mára pedig már harmincegy jegy- és bérlettípusból lehet választani.
2021 októberétől az MVK húsz új, a mai kor követelményeinek megfelelő, a legtöbb jegy- és bérlettípust árusító, bankkártyaterminállal rendelkező automatával bővül Miskolcon.

– A vállalat vezetése és közel hétszáz munkavállalója nap mint nap azon dolgozik, hogy az önkormányzat által megrendelt szolgáltatást fenntartható módon és a lehető legjobb színvonalon teljesítse. Emberileg és szakmailag is remek kollégákkal vagyunk körülvéve; sokan vannak, akik már több évtizede szolgálják a miskolci tömegközlekedést – jellemezte a közösséget Demeter Péter vezérigazgató. – Számos, országos szinten is elismert eredményt tudunk felmutatni. 2018-ban sikeresen szerepeltek kollégáink az Autóbuszvezetők Európa-bajnokságán Berlinben, valamint ugyanebben az évben és egy évvel később, 2019-ben is az országos járművezetői versenyen az autóbusz kategória első helyezettje lett az MVK. 2019-ben az MVK megnyerte a Közúti Utaskapcsolati Dolgozók Országos Versenyét, melyet 2021-ben sikerült is megvédeni.

A hamarosan útnak induló adventi villamos közlekedése pedig már hagyománnyá vált Miskolcon, az ünnepi díszbe öltöztetett szerelvény eddig négyszer nyerte el Európa legszebb adventi villamosa címet.

Forrás: minap.hu