Együttműködünk

HAMAROSAN ELKÉSZÜLNEK KOMÁROMBAN MISKOLC ÚJ, ELEKTROMOS BUSZAI

HAMAROSAN ELKÉSZÜLNEK KOMÁROMBAN MISKOLC ÚJ, ELEKTROMOS BUSZAI

Július végére, augusztus elejére megérkezhetnek azok az új, teljesen elektromos autóbuszok, amelyek az MVK Zrt. buszflottájának részeként közlekednek majd Miskolcon. A járművek beszerzésére korábban 1,5 milliárd forintnyi támogatást nyert a város. A buszokat gyártó komáromi üzemben hétfőn gyárlátogatást tartott az MVK Zrt. vezetése és Miskolc polgármestere.

Az üléseket még fólia fedi, a busz hátuljában még most is munkások dolgoznak, kívülről azonban már impozáns az összkép – a BYD komáromi gyárában készülnek az MVK Zrt. új, teljesen elektromos buszai.

A busz elején a zöld jól ismert árnyalata – ilyen színűek a miskolci villamosok és buszok egyes alkatrészei is. A komáromi a BYD egyetlen európai gyára, az itt készülő elektromos buszok saját lábon, pontosabban kerekeken érkeznek majd innen Miskolcra, hiszen olyan hatótávval rendelkeznek, ami megengedi ezt - tudtuk meg Krenner Lászlótól, a BYD Europe közép-kelet-európai értékesítési vezetőjétől. Azt is elmondta, hogy a Miskolcon jelenleg is tesztelt modellnél egy sokkal modernebb járművet kap majd Miskolc, aminek például már továbbfejlesztett akkumulátor-csomagja van, de a külső dizájnban is eltér attól, a beltere pedig sokkal szellősebb, tágasabb. És az új modellben a hátsó üléssoron már öten is elférnek majd.

- Összességében ez a modell még inkább megfelel a mai kor kívánalmainak - húzta alá Krenner László.

A járművek július végén, augusztus elején érkeznek meg hozzánk. Addigra a töltőinfrastruktúra is teljes egészében elkészül, és képes lesz valamennyi autóbusz egyidejű töltése esetén is legfeljebb 5 óra alatt 100 százalékosra tölteni az egyes járműveket. A környezetkímélő, kényelmes, biztonságos és intelligens autóbuszokon 35 ülés található, 1 kerekesszékeseknek fenntartott hely, teljes befogadóképessége eléri a 82 főt. Klímával, egységes külső és belső vizuális, valamint belső hangos utastájékoztató berendezéssel, oldalanként 2-2 nyitható ablakkal, ajtónként 1-1 kamerás utasszámláló berendezéssel, tolatókamerával, biztonsági kamerarendszerrel, továbbá wifivel lesznek felszerelve. Valamennyi ülésnél USB port található, ezek az oldalfali burkolaton, illetve a kapaszkodókon találhatók, a padlóburkolat pedig tűz- és vízálló, valamint csúszásmentes bevonattal van ellátva.

- Ez már egy új buszgeneráció. Büszkék vagyunk rá, hogy Miskolc a következő város, ahová egy viszonylag nagyobb flottát tudunk gyártani, és bízunk abban, hogy nagy megelégedésre fogják használni az utasok a járműveinket - tette hozzá az értékesítési vezető.

Lecserélik a dízelbuszokat

Veres Pál polgármester és az MVK Zrt. vezérigazgatója hétfőn gyárlátogatáson járt a komáromi üzemben. Demeter Péter kiemelte, már fontos üzemeltetési tapasztalatokat szereztek a tesztjárművel, de fontos volt a cég számára, hogy az utasok is ki tudják próbálni a BYD-buszt.

- Látjuk magunk is, hogy jó készültségi fázisban vannak a járművek, azt gondolom tehát, hogy a szerződésben foglalt augusztus közepi időpontig meg fognak érkezni a buszok hozzánk. És akkor még nyáron, a tanulmányi szünetben meg tudjuk tenni az első kilométereket, hogy aztán szeptembertől már az utazóközönség is élvezhesse kényelmüket - mondta a vezérigazgató.

Az MVK telephelyén már elkészült a tíz töltővel felszerelt transzformátor-állomás, itt töltik majd éjszakánként a buszokat, de a telephelyi hálózat bővítésére is szükség volt, ezen az ÉMÁSZ dolgozik jelenleg is.

Ahol eddig is szóló autóbuszok közlekedtek, ott járnak majd az elektromos buszok is. Demeter Péter kiemelte, a villamosenergia-fogyasztásuk messze kedvezőbb, mint akár a gázolaj, vagy a CNG-buszok esetében a gáz költsége, így az MVK pénzt spórol meg a használatukkal. Azt is megtudtuk, hogy a dízelüzemű buszokat le fogja cserélni a közlekedési vállalat.

- A húsz évnél is idősebb buszokra rengeteget kellene költeni, akár több tízmillió forintot is felemésztene, hogy üzemképessé és megbízhatóvá váljanak - tette hozzá az MVK Zrt. vezérigazgatója.

Klímasemlegesen

A komáromi üzemből tehát összesen tíz, teljesen elektromos meghajtású busz érkezik Miskolcra, ezekre korábban összesen 1,5 milliárd forintos támogatást nyert a város, amit önerőből mintegy 600 millió forinttal egészített ki. Veres Pál polgármester kiemelte, hogy ez egy hatalmas lépés lesz a klímasemlegesség felé vezető úton. Emlékeztetett, Miskolc bekerült azon száz európai város közé, amik 2030-ig innovációs megoldásokkal segíthetik a klímasemlegességre történő átállást az Európai Unió többi városa számára.

- Még ebben a nehéz gazdasági helyzetben is előre menekülünk, figyeljük a következő pályázati csomagot, aminek keretében lehet majd további elektromos buszokra pályázni. Az a célunk, hogy minél inkább ilyen korszerű, lehetőség szerint zéró emissziós buszok járjanak Miskolc útjain. Hosszú távon azt szeretnénk, ha ez tenné ki a döntő közlekedési formát a városban az autók helyet. Ígérhetem, hogy éveken belül látható, minőségileg összehasonlíthatatlanul jobb szolgáltatást tudunk majd nyújtani az utasoknak - emelte ki a városvezető.

Azt is elmondta Veres Pál, hogy már dolgoznak azon az MVM-mel, hogy az elektromos hálózatot és a töltőkapacitást hogyan tudnák bővíteni, ha újabb buszokat vásárol a város.

- Nemrégiben tárgyaltunk erről, és ígéretet kaptunk, hogy megvizsgálják, milyen bővítési lehetőségeink vannak. Ez lesz a kulcs, hogy ilyen korszerű járművek nagy tömegben közlekedjenek majd Miskolcon - tette hozzá.