Miskolc

Today, május 19, 2021
00:00-06:00

Felhőtlen

Felhőtlen
11 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Együttműködünk

Hivatalos LEGO szett készülhet Miskolcról

Hivatalos LEGO szett készülhet Miskolcról

Miskolc télen, az adventi villamosok versenyén kialakult gigászi voksháborúban már megmutatta, hogy kattintásban bárkivel felveszi a versenyt. Most ugyanerre a szupererőre van szükség ahhoz, hogy az egész világon elérhető legyen a várost mintázó LEGO készlet.

A jelenleg Angliában élő, 36 éves Ágotai Gábornak különleges ötlete támadt: megformálta kedvenc városát. Nem akárhogy, LEGO-ból.

- 19 éves koromig Miskolcon éltem, onnan Komáromba kerültem, majd Győrbe, ezután pedig Anglia következett. A Kent megyei Ashfordban kaptam munkalehetőséget. Hét éve élek kint, per pillanat termelési mérnökként dolgozom, és imádom a munkámat. Szeretek biciklizni, így két helyen biciklisfutár állást is vállaltam. Az elmúlt hetekben mindezek mellett a LEGO Ideas szintén bekerült az életemben. Miskolc még most is az otthonom, oda szeretnék visszaköltözni, így, amikor saját projekten gondolkodtam, egyből az ottani nevezetességek ugrottak be.

Határtalan lehetőség

- Gyerekkoromban rengeteget LEGO-ztam – mesél a projekt mögötti indíttatásról Ágotai Gábor.

agotai gabor

- Karácsony és születésnap sem lehetett LEGO nélkül. Ezt a szeretet főként a szüleimnek köszönhetem, ők látták igazán mennyire imádtam építeni (bátyám "örömére", aki szombat és vasárnap is reggel 6 kor kelt a csörömpölésre). Otthon számos szettem van, de itt, Angliában nincsen, így gondolkodtam, keresek olyan programot, ami a LEGO-zás élményét nyújtja, ha pedig nem találok, írok egyet magamnak. Természetesen volt: a LEGO digital designer.

Ebben a programban meg lehet bármit szerkeszteni, majd összerakni, utóbbit ugyanúgy, mintha élőben tennénk.

Lehet útmutatót is készíteni a legyártott alkotások mellé.

miskolc lego

Kockáról kockára

Manapság már sok nagyváros egy-egy ismert részét modellezték le, és lehet megvásárolni, majd felépíteni LEGO kockákból. 

- A stílus létezik, nem én találtam ki. New York, Párizs vagy például London híres épületeinek miniatűrjeit meg lehet venni szinte bárhol - mondja a hobbidesigner. - Innen jött az ötlet: mi lenne, ha megformáznék egy hazai várost is? Mint kiderült, ilyen miniatűrre még nem készített senki tervet, így csináltam egy budapesti és egy miskolci városképet is. Az első véleményezők között egy srác rámírt, hogy van jobb program is, amivel dolgozhatnék. Megnéztem, és valóban: sokkal több anyagot lehet használni, bővebb a színválaszték is, úgyhogy átvittem oda a projekteket, amiket végül felraktam a LEGO Ideas-ra is.

A LEGO Ideas oldalán megtekinthető építőkészletek dizájnjait LEGO rajongók készítették és szintén a rajongók szavazhatják meg, hogy a cég le is gyártsa őket valódi, kézzel fogható formában. A modelleket a hétköznapi élet színterei, figurái, történelmi események, népszerű kultúrák vagy teljesen eredeti ötletek inspirálták. Az oldal pedig

lehetőséget kínál most arra is, hogy miskolci helyszíneket lássunk visszaköszönni az áruházak polcain lévő LEGO készletekről, név szerint a Miskolctapolca Barlangfürdőt, a Diósgyőri várat, a Lillafüredi-vízesést, az Avasi kilátót és a Palotaszállót.

- Először emlékezetből dolgoztam, majd képek alapján pontosítottam a részleteket, így formáltam meg virtuálisan a város ikonikus helyszíneit a kockákból. Neki kezdtem nagy méretben elkészíteni az Avasi kilátót, majd a Diósgyőri várat. Aztán jött az ötlet, hogy ezeket le is lehetne kicsinyíteni és egymás mellé szerkeszteni ezeket.  Miskolc nem világváros, de érdekes, szerethető hely, így igazán fantasztikus és egyedülálló lenne, ha készülne róla legyártott LEGO miniatűr, amit akárki megvásárolhat.

A projekt támogatása

A LEGO Ideas oldalán bárki tervezhet saját LEGO készletet, és megoszthatja azt. Ha az első 60 napban legalább 100 szavazat összegyűlik, jön a következő lépcsőfok, amikor 12 hónap alatt 1000-re kell felszökni a projektet támogatók számának. Ezt követően 6 hónap áll a terv rendelkezésre az 5000, majd újabb 6 hónap a végső cél, a 10.000 szavazat elérésére. Ágotai Gábornak tehát nagyjából 2 éve lesz elérni ezt a számot. Persze minden a szavazókon múlik: minél többen kattintanak a miskolci miniatűr támogatására, annál hamarabb él célba a projekt. Az első lépcsőt Gábor terve például 3 nap alatt teljesítette a rendelkezésre álló 60 helyett. A cikk születésének időpontjában 213-at mutat a számláló. Szavazni bárki tud, aki regisztrál az oldalon.

- Nagyon sok visszajelzést kapok, nem gondoltam, hogy ilyen rövid idő alatt ennyien megnézik majd a munkámat. 

Ha sikerül elérni a bűvös 10.000-et, akkor a LEGO bírálja el a projektet. Kedvező döntés esetén kiadják, és világszerte elérhető lesz a márka által legyártott Miskolci városkép, amit bárki összerakhat majd. Így azok is megismernék Miskolc nevét, akik Magyarországot legfeljebb úgy ismerik, hogy onnan disszidált Puskás Ferenc, vagy szimplán keverik a Hungary szót az angol hungry, vagyis éhes kifejezéssel.

Szavazni ITT tudnak. A szavazathoz regisztráció szükséges az oldalra. A sikerhez vezető út pedig - mint a villamosok versenyében - megosztásokkal van kikövezve.

Forrás: minap.hu