Együttműködünk

HODOBAY PROGRAM: MISKOLC JÓ GAZDAKÉNT GONDOSKODIK AZ INGATLANVAGYONRÓL

HODOBAY PROGRAM: MISKOLC JÓ GAZDAKÉNT GONDOSKODIK AZ INGATLANVAGYONRÓL

Egy évvel ezelőtt kezdett formát ölteni az országosan is egyedülálló Hodobay Program koncepciója, majd megtörtént az előkészítése, kidolgozása, elindítása, a múlt héten pedig lezajlott a program szellemében életre hívott szakmai konferencia.

Városunk saját magáról alkotott jövőképe szerint Miskolc „a legélhetőbb város” szeretne lenni hazánkban. Ennek a képnek elengedhetetlen része mind a városlakók, mind az ide látogatók számára vonzó belváros. Értve ez alatt ennek minden vonatkozását: a közigazgatási, a kereskedelmi, a vendéglátó, a kulturális és szórakoztatói centrum szerepét. Hogy ezt a szerepét maradéktalanul elláthassa, aktív lépések szükségesek. Az elvégzendő feladatok kiindulópontja a meglévő, gazdag épületállomány, a belvárosi tömbök állapota.

Az elmúlt hat évtizedben városunk egyes részei, közterületei, jellegzetes épületei – a nagy volumenű önkormányzati ingatlanvagyon és a magánkézben lévő állomány – nagyrészt leromlott állapotba kerültek. A városképi és várospolitikai probléma kezelésére átfogó, komplex szemléletű megközelítésre volt szükség. Önmagában sem a városi önkormányzat, sem az érintett vállalkozások, sem a lakosság nem tudja orvosolni a gondot. Az önkormányzat arra készül, hogy összefogja és összehangolja mindazon tevékenységeket, amelyek e  téren elvégzendők, azzal a céllal, hogy a résztvevők „egy irányba menjenek”. Koncentrálni a rendbetételre irányuló akaratot, energiát – ezt képviseli a közelmúltban elfogadott Hodobay Program. A konkrét cél: bevonzani a befektetői tőkét a belvárosba.

Az EGO irodaházban rendezett konferenciát Veres Pál, Miskolc MJV polgármestere nyitotta meg.
– A program alappillére az a fejlesztési kötelezettség, ami hosszú távon garantálja, hogy az épületek értékesítés vagy közös használat után ne maradjanak szellemházak, hanem valóban megújuljanak. A legfontosabb a felelős ingatlangazdálkodás, városrehabilitáció, hogy Miskolc jó gazdaként gondoskodjon a város vagyonáról, ingatlanállományáról – jelentette ki.

A meghívott előadók közül Koszorú Lajos, a Magyar Urbanisztikai Társaság részéről azt emelte ki: ami nem üzemeltethető, az nem fog működni, továbbá, hogy minden sikeres fejlesztéshez bátorság kell – „bátran lehet magasítani”. (Növelni a belváros szint-számát.)

Az ingatlanfejlesztői szakma képviseletében megszólaló Hajdú László (Expert-Factor Zrt.), illetve Tóth Róbert (Avalon-Center Zrt.) egyaránt hangsúlyozták: az érthető módon elsősorban profittal számoló, kiszámítható megtérülésre törekvő befektetőiszándék mellett – esetükben, amikor helyi illetőségű a beruházó cég – mindig fontos szempont a lokálpatriotizmus is. Ugyanakkor fontos igény részükről, hogy a helyi hatóságoktól, így az önkormányzattól minél több segítséget kapjanak. 

A fentieket az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület nevében megjelenő Galvács Ottó (egyúttal az egyik legnagyobb ingatlanpiaci résztvevő, az Indotek Group egyik vezetője) azzal egészítette ki: ahhoz, hogy Miskolc vonzó célpont legyen a beruházók számára, az szükséges, hogy ezt a hitet megteremtse a város a piaci résztvevőkben. Nyitottság, komfortos környezet, minél könnyebb ügyintézés, az önkormányzat támogatása – ezek vezetik el az ingatlanfejlesztőt, hogy lássa, érdemes idejönnie, kockáztatnia a pénzét és joggal bíznia a megtérülésben.

 

Hodobay Konferencia az EGO-ban Kattintásra galéria nyílik!

Az előadásokat követő beszélgetésben szóba került: évek óta azzal a trenddel számolnak a szakmában, hogy a magyarországi lakhatás is a bérlakások irányába fog elmozdulni – Európában már csak néhány ország van, ahol ennyire meghatározó a magáningatlanok, a saját tulajdonú lakások aránya, mint nálunk. A lakásárak, a fenntartás költségeinek emelkedése azonban azt hozza majd el, hogy a magyarok is inkább bérelni fognak, és egyre kisebb lakásokat.

A Hodobay Programhoz tartozó konferencia értékeléseképpen Szopkó Tibor, Miskolc önkormányzatának alpolgármestere elmondta, a legfontosabbnak a program képében életre kelt újszerű szemléletet tartja. Örömmel nyugtázhatta, hogy a kezdeményezéshez láthatóan szívesen csatlakoztak azok a résztvevők, az ingatlanbefektetői piac jelentős szereplői, akik üdvözölték a felkínált partnerség gondolatát.