Miskolc

Today, május 19, 2021
00:00-06:00

Felhőtlen

Felhőtlen
11 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Együttműködünk

Indul a tömeges oltás a megyei központi kórházban

Indul a tömeges oltás a megyei központi kórházban

Nagyszabású oltási akció indul csütörtökön a megyei kórházban, az intézmény hasznos információkkal segíti azokat, akik a következő napokban érintettek. 

Eddig mintegy huszonötezer páciens kapta meg a COVID-19 elleni védőoltást a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház oltópontján, csütörtöktől vasárnapig pedig újabb nagyszabású oltási akció indul – közölte szerkesztőségünkkel az intézmény. 

Március 11-én csütörtökön azokat várják, akik értesítést kaptak, hogy megkapják első védőoltásukat (AstraZeneca vakcinát) és második körös oltakozók is érkeznek, akik korábban Pfizer vakcinát már kaptak.

Pénteken, szombaton és vasárnap második körös oltakozókat várnak; azokat, akik korábban első oltásként Pfizer vagy Szputnyik vakcinát kaptak.

Emellett ebben az időszakban történik a rendvédelmi dolgozók oltása is. 

A kórház kérések és válaszok formájában foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat az érintettek számára.

vakcina

Kit várnak az oltóponton?

Aki értesítést/időpontot kapott, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház (Miskolc, Szentpéteri kapu 72-76.) oltópontján kapja meg a Covid elleni vakcinát. A járványügyi biztonság érdekében a várakoztatás épületen kívül – sátorban - történik majd, ezért azt kérik, hogy az időjárásnak megfelelő öltözetben érkezzenek.

Hogyan érkezzenek?

Lehetőség szerint (amennyiben egészségi állapota is engedi) tömegközlekedéssel érkezzen az oltást igénylő páciens (maximum egy kísérő személy jelenlétével); gépkocsival történő érkezés esetén behajtás a Blaskovics utca felől. Mindkét esetben a tájékozódást kórházunk dolgozói, illetve katonák segítik.

Mikor érkezzenek?

Kérik, hogy a megadott időpontra pontosan érkezzen – maximum az oltási idő előtt 20 perccel -, semmiképpen ne korábban, a zsúfoltság elkerülése érdekében. Az oltópont épületébe kizárólag a pácienseket engedik be, kísérőt csak abban az esetben, ha a páciens mozgáskorlátozott, kommunikációjában korlátozott, szellemileg sérült, vagy bármely okból az egészségügyi személyzettel nem képes a kontaktus felvételre.

Gyalogos forgalom a Szentpéteri kapui főbejáraton, gépkocsik behajtása a Blaskovics utca felől.

Mit vigyenek magukkal?

Azt kérik, MÁSODIK KÖRÖS oltás esetén az oltási emlékeztető kártyát; ELSŐ OLTÁS alkalmával az értesítőjét, a mobilkészülékére érkezett SMS-t, hogy már a belépéskor, a kapukban ellenőrizni tudják a belépési jogosultságot, emellett kinyomtatva, ha teheti, kitöltve hozza magával a beleegyező nyilatkozatot, ami letölthető innen.

Az intézmény azt kéri, mindenki gondolja végig, van-e krónikus betegsége, a közelmúltban volt-e súlyos betegsége (különösen az elmúlt 3 hónapban), volt-e az elmúlt 2 hétben akut megbetegedése. Azt is érdemes összeírni, hogy milyen gyógyszereket szed. Amennyiben a közelmúltban immunrendszert gyengítő kezelésben részesült, azt is jelezni kell az oltóorvosnak.

A kórházi oltópontra vigyék magukkal a személyazonosító irataikat és a TAJ-kártyájukat!

Hogyan készüljenek az oltásra?

A kórházba érkezését követően egészségügyi dolgozók segítik a tájékozódást, a parkolókban katonák, illetve az illetékes hatóságok munkatársai segítik a gépkocsival érkező beteget. Mivel a parkolási lehetőség véges a kórház területén, pontosan, maximum a megadott időpont előtt 20 perccel – érkezzenek, majd – amikor az oltást már megkapták és problémamentesen elhagyták az oltóponto, ezt követően ne várakozzanak tovább az intézmény területén. 

A védőoltás előtt – a szokásos napi ritmusának megfelelően – igyanak és egyenek! Amennyiben vérvételkor, védőoltáskor vagy injekció beadása kapcsán előfordult már ájulás, akkor az oltásra vigyenek magukkal egy palack vizet, esetleg szőlőcukrot! Ezt mindenképp jelezzék az oltás előtt az oltóorvosnak. 
Lehetőleg olyan öltözékben érkezzenek a kórházi oltópontra, amiben könnyen szabaddá tudják tenni a felkarját.

oltas

Hogyan zajlik az oltás?

Az oltóorvos az oltást megelőzően kikérdezi, szükség esetén megvizsgálja az oltandó személyt. Az oltás kapcsán (amennyiben nem vitte magával) néhány dokumentumot ki kell tölteni, pl. hozzájárulási nyilatkozatot.

Az oltást a felkarba adják. Az oltást követően 15 percig a védőoltásban részesülteket meg kell figyelni, hogy esetleg fellép-e oltási reakció.

Az első oltás során közlik a második oltás időpontját is. Az oltásemlékeztető kártyán a védőoltás nevét és gyártási tételszámát az oltóhelyen egyértelműen fel kell tüntetni. A kártyát a második adag beadásakor az oltandó személynek magával kell vinnie, és a továbbiakban is megőrizni!

Mikor alakul ki a védettség a koronavírus ellen?

A koronavírus elleni védettség kialakulásához általában két oltásra van szükség. Már az első oltás is kivált egy bizonyos védettséget, de az oltottak teljes védelme csak a vakcina második adagját követően alakul ki, várhatóan 1-3 héten belül.

Mint minden védőoltásnál, a COVID-19 fertőzés elleni védőoltás esetében is előfordulhat, hogy az nem véd meg minden beoltott személyt, így kevesen, de lehetnek olyanok, akik mégis megfertőződhetnek, azonban az oltással nagymértékben csökkenthető a súlyos megbetegedés kockázata.
 
Vissza lehet utasítani az oltást, a vakcinát?

Az oltás önkéntes, senki sem kötelezett a védőoltásra. Az oltást megelőzően az oltandónak mindig ki kell tölteni a hozzájáruló nyilatkozatot.

Ki nem kaphat oltást?

Ellenjavallatok esetén:

  • Akut lázas betegség
  • A beadandó vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció
  • Az anamnézisben súlyos, kórházi ellátást igénylő gyógyszerrel (pl.penicillin) vagy védőoltással kapcsolatos anafilaxiás reakció
  • Egyéb ellenjavallatokat az egyes vakcinák alkalmazási előírása tartalmazhat, amelyet az oltóorvosok ismernek, és aszerint döntenek az olthatóságról. 
  • A vakcina második adagját nem szabad beadni azoknak sem, akik anafilaxiás reakciót mutattak az első oltás alkalmazása során.

Milyen oltási reakciók léphetnek fel?

Bármelyik védőoltás után jelentkezhet oltási reakció. Magyarországon az eddig beoltottaknál - beleértve az időseket is – csak néhány esetben tapasztaltak enyhe oltási reakciót.

A lehetséges oltási reakciókra az oltóorvos fogja felhívni a figyelmet. Ezek azonban átmeneti reakciók, amelyek szövődmények nélkül megszűnnek. A leggyakoribbak: fájdalom a beadás helyén, fejfájás, hidegrázás, fáradtság, izomfájdalom, láz, injekció beadási helyén jelentkező duzzanat. Nagyon ritkán előfordulhat: megnagyobbodott nyirokcsomók (hónalji nyirokcsomó duzzanata, érzékenysége), rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén. Ezek általában enyhék vagy közepesen súlyosak és a vakcina beadása után pár napon belül elmúlnak.

A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalomcsillapító és / vagy lázcsillapító gyógyszerekkel (pl. Paracetamolt tartalmazó termékekkel) tüneti kezelés alkalmazható.

Forrás: minap.hu