Miskolc

Today, április 23, 2021
00:00-06:00

Partly cloudy

Partly cloudy
8 °C

Weather forecast from yr.no, delivered by the Norwegian Meteorological Institute and the NRK

Együttműködünk

Keddtől enyhülnek a maszkviselés szabályai Miskolcon

Keddtől enyhülnek a maszkviselés szabályai Miskolcon

Február 9-étől nem minden miskolci közterületen kell majd maszkot viselni, csak a megállókban, piacokon, az oktatási intézmények bejáratának 10 méteres körzetén belül, illetve az egyébként is kötelező más, jogszabály által szabályozott zárt terekben kell felvenni azt.

Enyhülnek a közterületi maszkviselés szabályai Miskolcon február 9-e kedd 0 órától, így döntött Veres Pál, Miskolc polgármestere – tájékoztatta szerkesztőségünket hétfő délután a miskolci polgármesteri hivatal sajtóosztálya.

Az enyhítés értelmében a maszkviselési kötelezettség az alábbi területeken marad kötelező:


busz- és villamosmegállók, a piacok, a vásárterek, a bölcsődék, óvodák, iskolák bejáratának 10 méteres körzetén belül, illetve az egyébként is kötelező más jogszabály által szabályozott zárt terekben (tömegközlekedési eszközökön, üzletekben, hivatalokban, ügyfélszolgálatokon) 

A többi közterületen azonban a jövőben már nem előírás többé. 


A városházi közlemény úgy fogalmaz, Veres Pál polgármester a döntést azzal indokolta, hogy 2020 november első felében, amikor a szigorú maszkviselési rendelet született több, mint kétszer annyi megbetegedés volt, mint ma, amikor az oltás rövidesen lendületet kap, és december óta a megbetegedési tendencia csökkenő. 

A tájékoztatás szerint a polgármester azt mondta: Miskolc tavasszal és ősszel is bizonyította, hogy fegyelmezett, bölcs és kitartó. „Miskolc polgármestere bízik abban, hogy a miskolciak az új, enyhébb szabályokat is be fogják tartani maguk és a város érdekében” – zárul a közlemény.

Ahogyan arról annak idején beszámoltunk, a maszkviselés kötelezővé tételét maga a miniszterelnök, jelentette be még november 10-én este a köztévé hírcsatornájának esti műsorsávjában. Orbán Viktor akkor azt mondta: „szeptemberben elegendő volt még a maszkhasználat kötelezővé tétele a zárt terekben, és nem kellett akkor más intézkedést hozni, de a járvány mostani terjedése már szigorúbb szabályokat követel, így a kijárási korlátozás bevezetését is”. Emellett előírják a kötelező maszkhasználatot a közterületeken éjféltől.

Másnap, november 11-én aztán az derült ki, az ezzel kapcsolatos döntést a tízezer főnél nagyobb településeken a polgármester hatáskörébe delegálta a kormány. Miskolc első embere akkor a helyi, meglehetősen súlyos járványügyi adatok tükrében döntött úgy, hogy a város minden közterületén kötelező a maszk viselése, mint ahogy a város egyéb területen is szigorú szabályokat volt kénytelen elrendelni ezekről itt írtunk részletesen.

Forrás: minap.hu