Együttműködünk

Szervizpontokon javíthatjuk a bringánkat

Szervizpontokon javíthatjuk a bringánkat

Mind a tíz, az első körben telepíteni tervezett önkiszolgáló kerékpáros szervizpont elkészült - a bringások mindennapjait segítő alkalmatosságokat hétfőn avatták fel hivatalosan a tapolcai elágazásnál.

Nyomásmérős pumpa, gumileszedő, kombinált fogó, csavarhúzók, francia- és imbuszkulcs-készletek, küllőkulcs - a kerékpáros önkiszolgáló szervizpontoknál megtalálható szerszámokat mutatja lapunknak Nemcsák István, aki hosszú évek óta kerékpározik a város éppúgy, mint országúton, vagy hegyvidéken. Mint mondja, az új oszlopok biztosan nagy segítségére lesznek a miskolci kerékpárosoknak, azokat hiánypótló dolognak tartja a városban.

- Eddig összesen egy ilyen pont volt megtalálható a Szinvaparknál, pedig évek óta egyre több a kerékpáros ez látható. A járvány miatt még többen váltottak két kerékre és én úgy gondolom, hogy a következő időszakban a benzin árának emelkedése miatt még többen fognak. Sokszor szembesültem azzal, hogy tőlem vagy más, gyakorlott kerékpárosokhoz fordultak sokan, mert nem volt náluk éppen szerszám. Ezek az oszlopok nekik jelenteken majd nagy segítséget - mondta István.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a szervizpontok telepítéséről Miskolc városa még az év elején döntött. Mostanra tíz helyszínre - a Szent István térre, a Tapolcai elágazáshoz; a Népkertbe, a sportcsarnokhoz; a Csanyik bejáratához, Lillafüredre, az 5-ös busz végállomásához; a Diósgyőri vár elé; Miskolctapolcára, a Barlangfürdő elé, illetve a 20-as busz végállomásához, az Andor utcára, a kutyafuttató mellé illetve a Kilián-délre, az Otthon tér közelébe - telepítették az oszlopokat. 

- Most ugyan tíz szervizpont kezdte meg a működését, de fontos, hogy vásároltunk egy tizenegyediket is, ami a Miskolc-Kistokaj kerékpárúton közlekedőket fogja segíteni az út elkészülte után, a Pesti úti Aldi környékén - emlékeztetett Bartha György önkormányzati képviselő, ő volt az egyik ötletgazdája annak, hogy a Tiszaújvároshoz hasonló szerkezetek a miskolci kerékpárosok számára is elérhetővé váljanak.

- Tiszaújvárosban két évvel ezelőtt telepítettünk két ilyen szervizpontot és az a tapasztalatunk, hogy nagyon szeretik az emberek, jelenleg azt vizsgáljuk, hová tehetnénk ki újabb két ilyen szerkezetet. Úgy gondolom, hogy a környezettudatos magatartásnak ez nagyon fontos része, hogy az emberek biciklizzenek, ezért nagyon fontos, hogy minden lehetőséget megragadjunk ennek a közlekedési formának a népszerűsítésére, és kényelemesebbé tételére - mondta el az eseményen Fülöp György helyi polgármester.

Veres Pál végül úgy fogalmazott, ez a kezdeményezés is kiváló példa arra, hogy a jó gyakorlatokat a településeknek érdemes átvenniük egymástól.

- Miskolc célja, hogy erősítsük a városban az alternatív közlekedési eszközök használatát a városban, hiszen bekerültünk aközé a száz európai város közé, amelyek a klímasemlegességet tűzték ki zászlójukra. Márpedig a nemes cél megvalósításában a mikromobilizáció, melynek része a kerékpáros közlekedés is, egy fontos szerepet betöltő közlekedési eszközcsomag - mondta a városvezető.

 

Arról szintén írtunk korábban, hogy szervizpontok lehetséges helyszíneinek kiválasztását a Kerékpáros Miskolc Egyesület társadalmasította, így a miskolciak határozták meg, hogy pontosan hová telepítsék azokat. Az oszlopok beszerzése és telepítése mintegy hatmillió forintba került, melyet Miskolc saját forrásból finanszírozott.