Együttműködünk

ÚJ KEZDET ELŐTT A MISKOLCI INGATLANGAZDÁLKODÁS

ÚJ KEZDET ELŐTT A MISKOLCI INGATLANGAZDÁLKODÁS

A Hodobay Program koncepcióját és céljait ismertették csütörtökön az EGO-irodaházban a Hodobay Konferencián.

A közelmúltban indult Hodobay Programmal kapcsolatban tartott konferenciát a miskolci önkormányzat a szakmai szereplők bevonásával az EGO Irodaházban. Az esemény elején emlékeztettek, maga program transzparens és felelős gazdálkodás követelményeit szem előtt tartva készül megújítani az ország egyik legnagyobb önkormányzati tulajdonban álló ingatlanállományát.
Az eseményen először Veres Pál, Miskolc polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd úgy fogalmazott, a Hodobay Program egy olyan ingatlanfejlesztési és egyben városfejlesztési program, amely Miskolc legújabb kori történelmében talán előzmények nélkülinek mondható és komplexitásában az elmúlt évtizedekben nem volt hasonló. 

Ebben a város, mintegy katalizátorként, közvetítőként és keretet adva foglalja össze a külön-külön is meglévő és aktív városi ingatlangazdálkodás, az ingatlanfejlesztés és az építész szakma munkáját és képviselőit, hogy elindítson és koordináljon egy olyan közös gondolkodást és munkát, amely a várost előre viszi.

- Az önkormányzat célja, hogy hosszú évtizedek után jó gazdái legyünk az ingatlanvagyonunknak, amely közül túlságosan is sok került mára méltatlan állapotba. Mi most arra teszünk kísérletet, hogy külső tőke bevonásával újítsuk meg, építsük újjá, lássuk el új funkciókkal ezeket a méltatlanul elhanyagolt, pusztuló épületeket. A programnak éppen ezért egyik alappillére az a fejlesztési kötelezettség, ami hosszú távon garantálja, hogy az épületek értékesítés, vagy közös használat után ne maradjanak szellemházak, hanem valóban megújuljanak. A legfontosabb a felelős ingatlangazdálkodás, városrehabilitáció, hogy Miskolc jó gazdaként gondoskodjon a város vagyonáról, ingatlanállományáról – jelentette ki a városvezető, aki aláhúzta: a miskolcihoz több elemében hasonló ingatlanfejlesztési program működik Tamperében és Katowicén is. 

Hadüzenet a tájsebeknek

Szopkó Tibor alpolgármester örömét fejezte ki, hogy megtelt a konferenciának helyet adó terem, hiszen ez azt jelzi, hogy a szakma képviselői fantáziát látnak a finanszírozók, ingatlanfejlesztők, az építész szakma, az ingatlangazdálkodók és az ingatlanközvetítők is.
- Az Avasi kilátó Miskolc szimbóluma, és amikor idén ezt a hatvanéves kilátót fejlesztjük és megújítjuk, az annak a szimbóluma, hogy Miskolc is fejlődik. Az gondoljuk, hogy a Hodobay program segítségével Miskolc húsz éven belül Magyarország legélhetőbb nagyvárosa lesz. Ez a cél elérhető a város adottságainak köszönhetően, persze tudjuk azt is, milyen gazdasági, társadalmi és városképi kihívásokkal küzdünk, de ez a program lehetőséget ad ezek kezelésére is – hangsúlyozta Szopkó Tibor.


A városvezető hangsúlyozta, az adottságok mellett fejlesztésekre is szükség van. „Fejlesztenünk kell az infrastruktúrát, a közösségi közlekedést, a közszolgáltatásokat és szükséges, hogy az épített környezetünk is rendben legyen, hiszen a városlakóknak és az ide látogatóknak sem mindegy, hogy milyen a városkép. Ezzel az ingatlanfejlesztési programmal mindenesetre Miskolc hadat üzent a tájsebeknek. Egész tömböket fogunk megújítani, ikonikus, szimbolikus épületeket, de városrészi központokat, közterületeket is megújítunk, a magánberuházókat pedig segíteni kívánjuk. A cél az, hogy a programnak köszönhetően Miskolc ne csak egy fejlődő város legyen, hanem annak a képét is mutassa” – húzta alá. 

Szunyogh László, Miskolc főépítésze elmondta, a város megújításához szükség van az önkormányzat mellett a vállalkozókra, magánberuházókra is. „A konferencia pont arra alkalmas, hogy megismerjük egymás hozzáállását ebben a témában, hogy egy irányba tudjuk terelni ezeket, és mindebben az önkormányzat katalizátorszerepet kíván betölteni” – tették hozzá.

Újra felfedezték

Ezt követően a sétálóutca elmúlt évtizedekben történt átalakulásáról beszélt. Mint mondta, a belvárost működtető polgári társadalom a huszadik század viharai között méltatlan módon eltűnt, ezt követően az önkormányzat (akkor tanács) hatalmas ingatlanállományhoz jutott. „Tudott viszont az is, hogy az ötvenes évektől a teljes régi belvárost el kívánták törölni és egy új, szocialista iparváros központját szerették volna a helyén megteremteni. Ez részben meg is valósult, a Centrum Áruház például régi barokk alapokon nyugvó, eklektikus épületek helyére épült, és bár a modern építészet egy kifejezetten jó alkotása, mégis tagadta az eredeti belváros szövetét” – mondta el a főépítész, aki kiemelte, a sétálóutcát csak a rendszerváltozás után fedezte fel ismét a város és bár készültek tervek a tömbök rehabilitációjára, ebből forráshiány csak a Tulipán-tömb valósult meg. Ezután a mindenkori önkormányzat inkább a közterület-fejlesztések felé fordult, így a Széchenyi utca mellé kialakult a Szinva terasz, a Hősök tere, a Déryné utca. 


- A régi pusztuló tömbökre viszont kevesebb figyelem esett, ezen szeretnék most változtatni a magánbefektetőkkel együtt – mondta el végül Szunyogh László, aki emlékeztetett: a tömbök megújítása mellett az önkormányzati ingatlanok rehabilitációjának, a közterületek fejlesztésének és a magánberuházások támogatásának, valamint a városkép védelmének is nagy szerep jut a programban. 

Ezt követően előadásokkal folytatódott a konferencia. A Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke képviseletében Koszorú Lajos a belvárosok rehabilitációja során alkalmazott nemzetközi és hazai trendekről, beszélt Szende András Miskolc belváros tájépítészeti megújításáról szóló diplomatervét mutatta be, Juhász-Nagy Balázs, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Építész Kamara elnöke: pedig Miskolc modernkori építészeti öröksége.


Fontos számukra a város jövője

Két, a város életében meghatározó ingatlanfejlesztő képviselője is előadáson mutatta be fejlesztéseit. Mindketten azt hangsúlyozták, hogy lokálpatriótaként fontos számukra Miskolc jövője, ezért is vesznek részt szívesen a város fejlesztésében. Hajdú László, az Expert-Factor Zrt. elnök-vezérigazgatója az Expert cégcsoport más miskolci ingatlanfejlesztéseit ismertetve, melyek közül a Bazár-tömböt emelte ki, ahol jelenlegi fejlesztéseinek köszönhetően már további magánbefektetők is aktivizálták magukat. 

Tóth Róbert, az Avalon Center Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy az Avalon cégcsoport miskolci ingatlanfejlesztéseit ismertette. Mint kiemelte, olyan beruházásokat valósítottak meg az elmúlt időszakban, melyek a városlakók és az idei érkező turisták, beruházók és gazddasági szereplők munkavállalóinak is kiemelten fontos és a jövőben is ezt az utat szeretnék folytatni. Példaként az Avalon Nemzetközi Iskola fejlesztését, valamint a Központi Leánykollégium megújítását említette, utóbbi épületet a közelmúltban vásárolták meg Miskolc városától.